Curatenie in mass-media

Am vazut acum cateva zile o initiativa pe Facebook, in care se cerea un boicot masin la adresa "Realitatea TV" pentru ziua de 3 decembrie. Nu va ascund ca am subscris la aceasta initiativa. In acelasi timp insa, cred ca boicotul acesta nu trebuie sa ramana un caz singular si nu ar trebui orientat doar catre Realitatea TV. Cred ca ar cam fi timpul sa luam in vizor cam tot ce inseamna media romaneasca. Poate e timpul sa facem curatenie si aici. Pentru ca exista, din pacate, multe personaje care nu prea mai au ce cauta pe ecranele televizoarelor sau pe paginile ziarelor. Si ma refer la cei ce se auto-intituleaza abuziv jurnalisti. Iar in ultimele zile am avut ocazia sa vad multe asemenea personaje. Ca sa va dau cateva exemple, am ramas profund siderat de comportamentul la o emisiune de analiza cu privire la confruntarea televizata Geoana-Basescu, moderata de Corina Dragotescu (un jurnalist pe care il respect) a unui Val Valcu, de la "Gardianul". In ciuda faptului ca ceilalti doi jurnalisti prezenti in studio, Costi Rogozanu si un alt domn (al carui nume regret ca nu mi-l amintesc acum), analizau la rece, echilibrat, si-si expuneau parerile decent, obiectiv si argumentat,  Val Valcu a insirat o serie de pseudo-opinii dezlanate si chiar enervante, prin lipsa de logica si obiectivitate, pe principiul "hai sa-i dam la cap lui Basescu". Nu sunt fanul lui Basescu, dar nici nu pot inghiti aberatii spuse de cineva, doar pentru ca apare la televizor. Un alt exemplu ar fi discursul si comportamentul lui Cornel Nistorescu, intr-o alta emisiune televizata, in care a jignit pe aproape toata lumea din platou (chiar daca unii din ziaristii prezenti erau femei) si, prin tentativele sale de a emite pareri "inteligente" a reusit, partial, sa deturneze pana si sensul discutiei. Domnule Nistorescu, stiu ca aveti o problema personala cu Robert Turcescu, insa apelativul "mai tinere" a fost "cireasa de pe tort" care v-a descalificat complet in ochii mei. Si cred ca nu numai ai mei. Si ca un fel de suma a tuturor acestor deviatii, ne trezim, hodoronc-tronc, si cu Catalin Tolontan, redactor-sef la "Gazeta Sporturilor", comentand asiduu evenimente politice. Offside, domnule Tolontan!
Sunt doar cateva exemple, observate de mine, in ultimele zile. Probabil ca lista e mult mai lunga iar elucubratiile unor pseudo-jurnalisti au fost mult mai numeroase. Cred ca, dupa 20 de ani de "presa libera originala, made in Romania", ar fi cazul ca noi, cititorii si (tele)spectatorii sa incepem curatenia in mass-media. Pentru ca suntem singurii care o pot face.

Comentarii

Cougar a spus…
io vreau să încep un trust de presă online. publicaţii scrise, televiziune şi radio. să fie independent şi neatîrnat. am să fiu Mântuitorul, Media. pardon, Mesia.

te bagi? tu ai să fii întâiul meu apostol.
Catalin a spus…
Cougar, daca am garantia certa ca va fi independent, nu numai ca vin alaturi de tine, dar sunt dispus sa si investesc. Nu de alta, dar cred ca doar in online se mai poate intampla asa ceva. Si asta pentru ca, deocamdata, politicienii si "mogulii" ignora online-ul. Spre fericirea noastra....
Cougar a spus…
Cătăline, oarecum, ştim ce ne poate pielea, la nivel de arsuri uşoare.

şi am o căutătură prea urâtă ca să mă afecteze psihic vreun mogul.