CNC cu creieru'n pielea goala


Stiu ca s-a vorbit/scris mult pe tema interzicerii filmului lui Lars von Trier, "Nymphomaniac vol. II". Articolul lui  Cristian Tudor Popescu e destul de bine argumentat. Cu riscul de a parea redundant, iaca si parerea subsemnatului. 

Inainte de toate, va spun clar si raspicat ca nu sunt un fan al lui von Trier, ceea ce nu inseamna ca nu stiu cateva lucruri despre el si filmele sale.
Din principiu sunt impotriva oricarei forme de cenzura, consider ca singurii care pot impune anumite limite suntem noi insine. De-asta, insa nu numai, interzicerea filmului de catre CNC mi se pare un abuz, mai ales daca tinem cont de anumite circumstante:
1. Unul dintre membrii CNC, o doamna(?), a pozat, cu toate cele de taina la vedere, in "Playboy" iar acum apare ca aparatoarea moralei nationale. Sigur, nu judec alegerile ei in viata, insa nu pot sa nu ma intreb ce credibilitate mai are institutia pe care o reprezinta intr-o atare speta?
2. Lars von Trier e cunoscut ca unul dintre regizorii care nu se sfiesc sa prezinte scene cu continut sexual explicit, insa niciodata nu a facut din asta un scop in sine al filmelor sale. Nu cred ca ar avea nevoie de asa ceva.
3. Sunt seriose dubii cu privire la discernamantul CNC in ceea ce priveste filmul, daca tinem cont ca de o buna bucata de vreme se afla in conflict deschis cu regizorii care ne-au adus o multime de premii: Corneliu Porumboiu, Călin Netzer, Cristi Puiu, Tudor Giurgiu şi mulţi alţii.
4. O asemenea masura nu face decat ca filmul sa fie foarte cautat (si piratat) pe internet, ceea ce nu va fi in avantajul financiar al filmului insa ii va creste enorm notorietatea. Ma pun acum in pozitia spectatorului de film: daca aparea in cinematografe, cel mai probabil nu m-as fi dus sa-l vad (v-am spus, nu sunt un fan von Trier), dar acum, cel mai probabil o sa-l caut, sa vad ce motive a avut CNC sa-l interzica (tentatia fructului oprit).

In opinia mea, CNC a reusit sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura: si-a dat serios la oase si a promovat (nesperat) "Nymphomaniac vol. II". Sa le fie de la un capat la altu'!

Comentarii